Proiectul Certej, prima exploatare a aurului pe scară largă pe bază de cianuri din România, a primit acordul de mediu. Ministrul Plumb: „Azi am aflat”

Proiectul Certej, prima exploatare a aurului pe scară largă pe bază de cianuri din România, a primit acordul de mediu. Ministrul Plumb: Azi am aflat
Publicat: 03/09/2012, 19:04
Actualizat: 29/07/2014, 21:19

UPDATEAgenția Regională de Mediu Timișoara a urmat toți pașii înaintea emiterii acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej, județul Hunedoara, iar legislația nu prevede informarea autorității de mediu în astfel de cazuri, a declarat, luni, directorul agenției, Gabriela Lambrino, potrivit Mediafax.


Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a dispus luni demiterea directorului executiv al Agenției Regionale pentru Protecția Mediului (ARPM) Timișoara, care a aprobat, încă din 9 iulie, acordul de mediu pentru proiectul minier de la Certej (Hunedoara) al canadienilor de la Eldorado Gold Corporation.

Motivul este că directorul Agenției din Timișoaranu a informat autoritatea de mediu și nici Ministerul Mediului în legătură cu emiterea aprobării pentru acest proiect, ministrul Plumb susținând că abia azi a aflat, din presă, că proiectul Certej aprimit acordul de mediu – prima exploatare a aurului pe scară largă pe bază de cianuri din România care a primit acordul de mediu.

„Azi am aflat (de acordul de mediu pentru proiectul Certej). Directoarea de la ARPM Timișoara nu a informat nici ministerul Mediului, nici Agenția Națională de Mediu. Agențiile au personalitate juridică, dar trebuia să informeze ministerul de aprobarea acordului de mediu pentru proiectul Certej, având în vedere că este vorba de un obiectiv de interes național și internațional”, a declarat pentru gândul Rovana Plumb.

Totodată, ministrul a dispus verificarea „de urgență” a acordului de mediu, acesta urmând să fie anulat dacă se constată că nu a fost emis în conformitate cu legea.

Aurul, extras pe bază de cianuri

Proiectul minier Certej are unele asemănări cu cel de la Roșia Montană, și anume utilizarea cianurilor în procesul de obținere a aurului.

„Cele două proiecte au unele asemănări, dar unul este de suprafață și unul este de adâncime. Vom prezenta într-o conferință care sunt asemănările și deosebirile dintre cele două proiecte”, ne-a explicat ministrul Plumb.

Canadienii de la Eldorado Gold Corporation, care dețin 80% din Deva Gold SA, au primit încă din 9 iulie avizul de mediu pentru începerea exploatării de aur de la Certeju de Sus (Hunedoara).Informația apare într-un comunicat din 27 iulie pe site-ul companiei canadiene, dar și pe site-ul Agenției Regionale pentru Protecția Mediului Timișoara.

Avizul de mediu este considerat de canadieni drept „ultima piatră de hotar” înainte de demararea proiectului minier.

„La 9 iulie 2012, acordul de mediu pentru Certej a fost aprobat de către Departamentul regional de mediu. Aceasta a fost ultima piatră de hotar majoră în procesul de autorizare de mediu pentru Certej. Activitățile de achiziție a terenului continuă să progreseze în mod satisfăcător”, se arată pe site-ul companiei canadiene.

Luni, Asociațiile Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Alburnus Maior și Re.Generation au condamnat, într-un comunicat, emiterea recentă a acordului de mediu pentru proiectul Certej, prima exploatare a aurului la scară largă pe bază de cianuri din România.

Proiectul minier ocupă o suprafață de 456 de hectare și presupune procesarea a 45 de milioane de tone de minereu – cu o concentrație de 1,8 g de aur pe tonă de minereu -, precum și utilizarea unei cantități de cianură de sodiu de 1.653 tone pe an, timp de 16 ani, perioada de operare a minei, se arată în comunicatul ONG-urilor.

Ca și în cazul proiectului Roșia Montană, reziduurile rezultate după prelucrare, inclusiv cele cu cianură și metale grele, vor fi depozitate într-un iaz de decantare în aer liber cu o suprafață totală de 63 de hectare, se mai arată în comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
FOTO. Prezentatoarea știrilor sportive, gafă la TV! Ce s-a văzut în direct
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Câţi bani au românii în Pilonul II de pensii. Suma e de 3 ori mai...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Câți copii are Florin Piersic. Cel mai tânăr are 48 de ani
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Uniunea Europeană critică EBU pentru modul în care a organizat Eurovision 2024: un cadou pentru...
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Decizie pentru cei cu venituri SUB 2.000 DE LEI. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar...
GRU recrutează extremiști pentru atacuri teroriste în Europa. Vizată ar fi și România
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Mesajul lui Florin Piersic Jr. care i-a revoltat pe admiratorii tatălui său, maestrul Florin Piersic
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Câți ani de viață câștigăm dacă avem obiceiuri sănătoase?
×